Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Gotowana golonka 

golonka

Golonka to naturalnie synonim tego co tradycyjne w naszej rodzimej polskiej przestrzeni kulinarnej. Gotowana będzie niezwykle aromatyczna, a może to być nie tylko i wyłącznie danie obiadowe. Świetnie będzie się sprawdzać jako dodatek do kanapek. 

Składniki: 

  • 1,4 kg golonki 
  • 300 g włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler, cebula) 
  • 30 g soli 
  • 2 g pieprzu 
  • 1 g liści laurowych 
  • 2 g ziela angielskiego 

Sposób przygotowania: 

Najpierw mięso należy oczyścić. W razie potrzeby usunąć resztki sierści, opalić, a na sam koniec umyć. Teraz tniemy w poprzek na mniejsze kawałki tak, aby były to porcje dla jednej osoby. Jedna porcja powinna ważyć około 350 g. 

Gotujemy wywar z warzyw, a gdy już zacznie się gotować, dodajemy golonkę i czekamy, aż zmięknie.  Tak przygotowane mięso można podawać z ziemniakami i grochem albo na przykład z pieczywem i musztardą. Smakuje zawsze wybornie.

Powiązane posty