Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Grillowane boczniaki 

Grillowane boczniaki

Boczniaki to grzyby przez wiele osób niedoceniane. Tymczasem są bardzo zdrowe. Przede wszystkim zawdzięczamy im dużą ilość antyoksydantów. Dodatkowo są bardzo tanie i można je znaleźć w każdym hipermarkecie. Wspaniale natomiast będą smakować, jeżeli te grzyby ugrillujemy. To wspaniały dodatek do mięs, warzyw lub po prostu do chleba. 

Składniki: 

  • 250 g boczniaków 
  • 3 łyżki oliwy extra vergine 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane lub rozgniecione w prasce 
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 
  • opcjonalnie, do podania: bagietka, rukola, miodowy winegret, orzeszki pinii, tarty parmezan 

Sposób przygotowania: 

Grzyby musimy najpierw pokroić na nieduże kawałki. Patelnia grillowa lub ewentualnie zwykła powinna być podgrzana, ale nie maksymalnie. Kładziemy boczniaki i grillujemy na niedużym ogniu przez około 3 minuty z każdej strony. Grzyby powinny zmięknąć i pokryć się ciemnymi paskami. Jednocześnie podczas obróbki cieplnej doprawiamy je solą. 

Następnie w misce mieszamy ze sobą oliwę, natkę pietruszki i czosnek. Dodajemy jeszcze trochę soli. Taką mieszanką smarujemy boczniaki, a następnie smażymy, ale jedynie przez kilkanaście sekund. Potem doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. 

Jeśli grzyby będziemy jedli z pieczywem, to najlepiej będą smakować bagietki. Można je zrumienić delikatnie na patelni. 

Boczniaki świetnie będą się komponować i smakować razem z rukola. Warto jeszcze dodać sos winegret i na przykład posypać tartym parmezanem. 

Powiązane posty