Boczniaki to grzyby przez wiele osób niedoceniane. Tymczasem są bardzo zdrowe. Przede wszystkim zawdzięczamy im dużą ilość antyoksydantów. Dodatkowo są bardzo tanie i można je znaleźć w każdym hipermarkecie. Wspaniale natomiast będą smakować, jeżeli te grzyby ugrillujemy. To wspaniały dodatek do mięs, warzyw lub po prostu do chleba.
Składniki:
- 250 g boczniaków
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane lub rozgniecione w prasce
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- opcjonalnie, do podania: bagietka, rukola, miodowy winegret, orzeszki pinii, tarty parmezan
Sposób przygotowania:
Grzyby musimy najpierw pokroić na nieduże kawałki. Patelnia grillowa lub ewentualnie zwykła powinna być podgrzana, ale nie maksymalnie. Kładziemy boczniaki i grillujemy na niedużym ogniu przez około 3 minuty z każdej strony. Grzyby powinny zmięknąć i pokryć się ciemnymi paskami. Jednocześnie podczas obróbki cieplnej doprawiamy je solą.
Następnie w misce mieszamy ze sobą oliwę, natkę pietruszki i czosnek. Dodajemy jeszcze trochę soli. Taką mieszanką smarujemy boczniaki, a następnie smażymy, ale jedynie przez kilkanaście sekund. Potem doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Jeśli grzyby będziemy jedli z pieczywem, to najlepiej będą smakować bagietki. Można je zrumienić delikatnie na patelni.
Boczniaki świetnie będą się komponować i smakować razem z rukola. Warto jeszcze dodać sos winegret i na przykład posypać tartym parmezanem.