Z salsą pomidorową z awokado oraz z ryżem i czerwoną fasolą. Idealne danie na grilla. Grillowane filety z kurczaka w stylu meksykańskim to danie, którego trzeba spróbować.
Składniki
Filety z kurczaka
- Filety z kurczaka – 500 g
Marynata
- Mielona kolendra – 1 łyżeczka
- Słodka papryka – 1 łyżeczka
- Suszony czosnek – 1 łyżeczka
- Suszone oregano – 1/2 łyżeczki
- Tymianek – 1/2 łyżeczki
- Ostra papryka – 1/2 łyżeczki
- Pieprz biały mielony – 1/2 łyżeczki
- Sok i skórka z limonki – z 1/2 limonki
- Olej – 2 łyżki
Do podania
- Ryż – 100 g
Smażona czerwona fasola
- Olej roślinny – 1/2 łyżki
- Czerwona cebula – 1/2 sztuki
- Koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
- Mielony kmin rzymski – 1/4 łyżeczki
- Czerwona fasola (puszka 400 g) – 1 puszka
Salsa z pomidora i awokado
- Awokado – 1 sztuka
- Duży pomidor – 1 sztuka
- Czerwona cebula – 1/2 sztuki
- Zielona papryczka chili (może być czerwona) – kawałek
- Liście świeżej kolendry
- Sok z limonki – 1 łyżka
- Sól – do smaku
Przygotowanie
Filety z kurczaka
Myjemy filety z kurczaka, osuszamy i oczyszczamy z błonek i kostek. Kroimy na mniejsze filety, rozbijamy na cieńsze plastry. Doprawiamy solą, a następnie nacieramy mieszanką przypraw, skrapiamy sokiem i nacieramy skórką z limonki, obtaczamy w oleju. Odstawiamy do zamarynowania na minimum 30 minut (można zostawić na całą noc w lodówce). Kładziemy na rozgrzaną patelnię grillową i grillujemy bez ruszania przez około 3 minuty, aż mięso wysmaży się do połowy. Przewracamy na drugą stronę i grillujemy przez kolejne 2,5 minuty. Zdejmujemy z patelni.
Smażona czerwona fasola
Rozgrzewamy olej na patelni i szklimy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy koncentrat pomidorowy i kmin rzymski, chwilę podsmażamy, następnie dodajemy odsączoną fasolę i smażymy przez około 2 minuty. Możemy wymieszać z ugotowanym ryżem lub podawać oddzielnie.
Salsa z pomidora i awokado
Obieramy awokado i kroimy w kostkę. Sparzamy pomidora wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Drobno siekamy cebulę i chili, a następnie mieszamy wszystkie składniki salsy w większej salaterce. Doprawiamy solą do smaku.