Gulasz możesz przygotować w zaledwie 30 minut. Wystarczy, że wykorzystasz ten prosty przepis na pyszny obiad. Przygotuj delikatny posiłek rozpływający się w ustach. Pierś z kurczaka nigdy wcześniej nie była taka smaczna.
Składniki:
- 600 g mięsa z piersi kurczaka pokrojonego w kostkę na gulasz
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 1 marchew, duża
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- 100 ml bulionu drobiowego lub wrzątku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki śmietany
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Obieramy cebulę i kroimy drobno. Marchewkę trzeba oczyścić, a następnie ścieramy ją na tarce lub po prostu kroimy w zapałkę. Czosnek natomiast przeciskamy przez praskę.
Pierś z kurczaka kroimy i sypiemy na nią sól oraz pieprz. Następnie przekładamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy, aż się lekko zrumieni.
Dorzucamy marchewkę, cebulę i czosnek i dalej lekko podsmażamy. Następnie całość musimy posypać mąką, zamieszać i smażyć przez jedną minutę.
Potem dodajemy koncentrat pomidorowy i wlewamy gorący bulion albo wrzącą wodę. Wszystkie składniki dusimy jeszcze przez około 5 minut.
Dodajemy śmietanę, mieszamy i możemy podawać gulasz z kaszą lub makaronem.