Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Hosomaki z łososiem 

Hosomaki z łososiem 

Niezależnie od tego, czy chodzi o rodzinne imprezy, czy też firmowe, coraz częściej wybieramy przystawki niekoniecznie te kojarzące się z tradycyjną polską kuchnią. Taką propozycją jest na przykład hosomaki z łososiem. Swoją drogą, jeżeli chodzi o sushi, to jest to danie bardzo rozpoznawalne w przypadku japońskich restauracji. 

Składniki: 

  • 2 szklanki ryżu do sushi 
  • 3 szklanki wody 
  • 4 łyżki octu ryżowego 
  • 3 łyżeczki cukru 
  • 3 liście nori 
  • 1 łyżeczka wasabi 
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku 
  • 1 łyżka prażonego sezamu 
  • 200 g surowego łososia 
  • 4 łyżki majonezu 

Sposób przygotowania: 

Najpierw ryż dokładnie płuczemy w wodzie i odsączamy. Następnie wsypujemy go do garnka i wlewamy 3 szklanki wody. Zaczynamy gotować. Gdy już się zagotuje, zmniejszamy gaz i przykrywamy garnek. Gotujemy jeszcze 15 minut, a potem zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na 10 minut, ale bez odkrywania. 

Gorący ryż przekładamy do miski. Ma w niej ostygnąć. W tym czasie w osobnym naczyniu musimy wymieszać cukier sól i ocet ryżowy. Tak powstałą miksturą, polewamy ryż, a następnie delikatnie wszystko mieszamy. 

Następnie musimy pokroić łososia w paski, a nori należy przekroić na połowę. Zwilżonymi dłońmi na szorstkiej stronie układamy delikatnie warstwę ryżu – około 0,5 cm. Musimy zostawić około 1,5 cm wolnej przestrzeni w górnej części wodorostu. Następnie układamy go wzdłuż dolnej krawędzi. Teraz całość smarujemy niedużą ilością wasabi. Posypujemy jeszcze szczypiorkiem i sezamem. Zwijamy całość w ciasną roladę i kroimy na kilka kawałków. 

Tak przygotowane jest sushi podajemy z marynowanym imbirem, i sosem sojowym. 

Powiązane posty