Niezależnie od tego, czy chodzi o rodzinne imprezy, czy też firmowe, coraz częściej wybieramy przystawki niekoniecznie te kojarzące się z tradycyjną polską kuchnią. Taką propozycją jest na przykład hosomaki z łososiem. Swoją drogą, jeżeli chodzi o sushi, to jest to danie bardzo rozpoznawalne w przypadku japońskich restauracji.
Składniki:
- 2 szklanki ryżu do sushi
- 3 szklanki wody
- 4 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżeczki cukru
- 3 liście nori
- 1 łyżeczka wasabi
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka prażonego sezamu
- 200 g surowego łososia
- 4 łyżki majonezu
Sposób przygotowania:
Najpierw ryż dokładnie płuczemy w wodzie i odsączamy. Następnie wsypujemy go do garnka i wlewamy 3 szklanki wody. Zaczynamy gotować. Gdy już się zagotuje, zmniejszamy gaz i przykrywamy garnek. Gotujemy jeszcze 15 minut, a potem zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na 10 minut, ale bez odkrywania.
Gorący ryż przekładamy do miski. Ma w niej ostygnąć. W tym czasie w osobnym naczyniu musimy wymieszać cukier sól i ocet ryżowy. Tak powstałą miksturą, polewamy ryż, a następnie delikatnie wszystko mieszamy.
Następnie musimy pokroić łososia w paski, a nori należy przekroić na połowę. Zwilżonymi dłońmi na szorstkiej stronie układamy delikatnie warstwę ryżu – około 0,5 cm. Musimy zostawić około 1,5 cm wolnej przestrzeni w górnej części wodorostu. Następnie układamy go wzdłuż dolnej krawędzi. Teraz całość smarujemy niedużą ilością wasabi. Posypujemy jeszcze szczypiorkiem i sezamem. Zwijamy całość w ciasną roladę i kroimy na kilka kawałków.
Tak przygotowane jest sushi podajemy z marynowanym imbirem, i sosem sojowym.