Prosty i niezastąpiony przepis na Wielkanoc. Jajka faszerowane szynką są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Nie sprawią trudności, a przy tym kuszą swoim aromatem i niepowtarzalnym smakiem.
Składniki
- Jajko (6 sztuk)
- Serek śmietankowy (90 g)
- Rzeżucha (50 g)
- Szynka gotowana (50 g)
- Sól (szczypta)
- Pieprz (szczypta)
Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo (przez ok. 10 minut we wrzącej wodzie). Następnie odcedzamy, polewamy zimną wodą i obieramy ze skorupek. Teraz kroimy je na pół (wzdłuż) i usuwamy z nich żółtka, które rozdrabniamy i mieszamy w osobnej miseczce z serkiem śmietankowym. Dodajemy do mieszanki również 2/3 rzeżuchy oraz drobno podzieloną szynkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem, po czym ponownie mieszamy.
Farsz dzielimy na 12 części i z każdej nich formujemy niewielką kulkę. Umieszczamy je w połówkach jajek, a całość dekorujemy pozostałą rzeżuchą.