Szybki obiad, który skutecznie może zastąpić tradycyjny rosół i stanowi jego znakomitą alternatywę dla wegetarian. Zupa miso to japońska potrawa z fermentowanych nasion soi. Jest bogata w białko, oferuje wiele witamin i znacząco wzmacnia układ odpornościowy człowieka. Prosta zupa w Japonii podawana jest nie tylko na obiad, ale również na śniadanie, ponieważ zapewnia energię na wiele godzin. Poniższy przepis można z powodzeniem uzupełnić o swoje ulubione warzywa.
Składniki:
– Woda (500 ml)
– Jasna pasta miso (3 łyżki)
– Naturalne tofu (100 g)
– Pęczek cebuli dymki (½ sztuki)
– Glony nori (1 arkusz)
– Kapusta pak choi (parę listków)
– Marchewka (1 sztuka)
Przygotowanie:
W średniej wielkości rondelku gotujemy wodę. W tym czasie kroimy glony nori w drobne prostokąty. Wkładamy je do wrzącej wody i trzymamy na najmniejszym ogniu. Powoli dodajemy do wywaru pastę miso i całość dokładnie mieszamy.
Następnie kroimy tofu w kostkę i siekamy dymkę. Podobnie traktujemy zielone liście pak choi. Wszystko to dodajemy do gorącej zupy. Pasta miso jest dosyć słona, więc nie ma potrzeby dodawać soli. Jeśli jednak ma się na to ochotę, to lepiej jest wykorzystać sos sojowy, który znacznie lepiej będzie pasować. Tak przygotowaną zupę miso podajemy w niewielkich miseczkach.