Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zupa miso

Japońska zupa miso

Szybki obiad, który skutecznie może zastąpić tradycyjny rosół i stanowi jego znakomitą alternatywę dla wegetarian. Zupa miso to japońska potrawa z fermentowanych nasion soi. Jest bogata w białko, oferuje wiele witamin i znacząco wzmacnia układ odpornościowy człowieka. Prosta zupa w Japonii podawana jest nie tylko na obiad, ale również na śniadanie, ponieważ zapewnia energię na wiele godzin. Poniższy przepis można z powodzeniem uzupełnić o swoje ulubione warzywa.

Składniki:
– Woda (500 ml)
– Jasna pasta miso (3 łyżki)
– Naturalne tofu (100 g)
– Pęczek cebuli dymki (½ sztuki)
– Glony nori (1 arkusz)
– Kapusta pak choi (parę listków)
– Marchewka (1 sztuka)

Przygotowanie:
W średniej wielkości rondelku gotujemy wodę. W tym czasie kroimy glony nori w drobne prostokąty. Wkładamy je do wrzącej wody i trzymamy na najmniejszym ogniu. Powoli dodajemy do wywaru pastę miso i całość dokładnie mieszamy.
Następnie kroimy tofu w kostkę i siekamy dymkę. Podobnie traktujemy zielone liście pak choi. Wszystko to dodajemy do gorącej zupy. Pasta miso jest dosyć słona, więc nie ma potrzeby dodawać soli. Jeśli jednak ma się na to ochotę, to lepiej jest wykorzystać sos sojowy, który znacznie lepiej będzie pasować. Tak przygotowaną zupę miso podajemy w niewielkich miseczkach.

Powiązane posty