Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Grillowane kalmary 

kalmary

Do owoców morza z pewnością warto się w końcu przekonać. To jedzenie nie tylko zdrowe, ale również bardzo bogate smakowo. Przykładem jest przepis na grillowane kalmary. Dzięki takim potrawom można się stać rzeczywiście prawdziwym smakoszem. 

Składniki: 

  • 750 g kalmarów 
  • przyprawa koreański grill 
  • 1 sztuka chili 
  • 1 limonka 
  • 1 łyżka ziaren sezamu 
  • natka kolendry 
  • 1 łyżka oleju sezamowego z palonych ziaren 
  • 3 łyżki sosu sojowego słodkiego 
  • 2 łyżki sosu rybnego 
  • 2 szczypty soli 

Sposób przygotowania: 

Najpierw należy oczyścić kalmary z błon i dokładnie je umyć. Jeżeli będzie taka potrzeba, kroimy je na mniejsze kawałki i solimy. Potem siekamy drobno chili i wyciskamy sok z limonki. Natkę kolendry szatkujemy. 

Następnie łączymy ze sobą olej sezamowy, chili, sos rybny i sojowy, a także przyprawę koreański grill. Taką marynatę dzielimy na 2 części. Do pierwszej wkładamy kalmary i dokładnie mieszamy je z sosem. Owoce morza zostawiamy w takiej marynacie na kilka godzin. 

W dalszej kolejności pieczemy kalmary na mocno rozgrzanym grillu. Z każdej strony powinny się piec przez kilka minut. Uważajmy też, aby się nie przypaliły. Tak przygotowane mięso należy posmarować sosem. Zanim je podamy, posypujemy natką kolendry i sezamem.

Powiązane posty