Do owoców morza z pewnością warto się w końcu przekonać. To jedzenie nie tylko zdrowe, ale również bardzo bogate smakowo. Przykładem jest przepis na grillowane kalmary. Dzięki takim potrawom można się stać rzeczywiście prawdziwym smakoszem.
Składniki:
- 750 g kalmarów
- przyprawa koreański grill
- 1 sztuka chili
- 1 limonka
- 1 łyżka ziaren sezamu
- natka kolendry
- 1 łyżka oleju sezamowego z palonych ziaren
- 3 łyżki sosu sojowego słodkiego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 szczypty soli
Sposób przygotowania:
Najpierw należy oczyścić kalmary z błon i dokładnie je umyć. Jeżeli będzie taka potrzeba, kroimy je na mniejsze kawałki i solimy. Potem siekamy drobno chili i wyciskamy sok z limonki. Natkę kolendry szatkujemy.
Następnie łączymy ze sobą olej sezamowy, chili, sos rybny i sojowy, a także przyprawę koreański grill. Taką marynatę dzielimy na 2 części. Do pierwszej wkładamy kalmary i dokładnie mieszamy je z sosem. Owoce morza zostawiamy w takiej marynacie na kilka godzin.
W dalszej kolejności pieczemy kalmary na mocno rozgrzanym grillu. Z każdej strony powinny się piec przez kilka minut. Uważajmy też, aby się nie przypaliły. Tak przygotowane mięso należy posmarować sosem. Zanim je podamy, posypujemy natką kolendry i sezamem.