W tej japońskiej kanapce na nowo można odkryć soczystość mięsa, a całość doprawiona jest smakiem sosu Tonkatsu. Zaletą przepisu jest to, że większość składników stosowanych jest w kuchni polskiej powszechnie, a więc nie będziemy mieli problemu z przygotowaniem potrawy.
Składniki:
- 80 g sosu tonkatsu
- 400 g schabu środkowego
- 100 g panierki panko
- 3 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 liście sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej
- 8 kromek chleba tostowego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki kolendry
- 200 ml oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Najpierw musimy pokroić schab. Niech będą to plastry o grubości mniej więcej 1 cm. Następnie doprawiamy solą i pieprzem i zostawiamy na 15 minut.
Mięso panierujemy, używając odpowiedniej kolejności – najpierw mąkę, potem jajko, a na koniec panierkę panko. Smażymy, aż nabierze rumianego koloru.
Chleb należy posmarować masłem, a także sosem tonkatsu. Na kromki kładziemy usmażone kotlety, a na górę liść sałaty. Teraz całość przykrywamy drugą kromką i dociskamy.
Na koniec odkrawamy skórkę z kanapek i kroimy je na pół. Na góry sypiemy kolendrę.