Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kapuśniak z młodej kapusty

Kapuśniak z młodej kapusty

Lekki i aromatyczny kapuśniak z młodej kapusty to doskonałe danie na wiosenno-letnie dni. Idealnie nadaje się na ciepłą kolację lub jako pierwsze danie obiadowe. Oto przepis na kapuśniak z młodej kapusty:

Składniki:

  • Młoda kapusta – 1 szt.
  • Bulion – 2 l
  • Marchew – 2 szt.
  • Korzeń pietruszki – 1 szt.
  • Seler – 0,25 szt.
  • Ziemniak – 4 szt.
  • Cebula – 1 szt.
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Boczek wędzony – 200 g
  • Masło – 1 łyżka
  • Liść laurowy – 1 szt.
  • Ziele angielskie – 5 ziaren
  • Majeranek – 1 łyżeczka
  • Sól – do smaku
  • Pieprz czarny – do smaku
  • Natka pietruszki – do dekoracji

Przygotowanie:

Krok 1: Przygotowujemy warzywa i boczek

  1. Obierz cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj średnio drobno, ziemniaki pokrój w średnią kostkę, seler i boczek w małą kostkę, a marchew i pietruszkę w półplasterki.

Krok 2: Siekamy kapustę

  1. Z kapusty usuń uszkodzone, pożółkłe lub zwiędłe zewnętrzne liście.
  2. Opłucz ją dokładnie pod bieżącą wodą, upewniając się, że w zakamarkach nie pozostał piasek.
  3. Przekrój główkę kapusty na pół i z każdej połowy wytnij głąb.
  4. Następnie każdą połowę przekrój ponownie na pół i drobno posiekaj.

Krok 3: Smażymy boczek z cebulą i czosnkiem

  1. W garnku rozgrzej masło, a następnie wrzuć boczek.
  2. Smaż boczek, mieszając, aż lekko się zezłoci.
  3. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli.
  4. Dodaj czosnek i smaż przez około pół minuty.

Krok 4: Dodajemy warzywa i bulion

  1. Do garnka wrzuć wszystkie warzywa oprócz ziemniaków i kapusty.
  2. Zalej bulionem, wrzuć liść laurowy i ziele angielskie.
  3. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 15 minut.

Krok 5: Dodajemy kapustę i ziemniaki

  1. Do zupy dodaj posiekaną kapustę i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  2. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
  3. Zamieszaj i gotuj przez kolejne 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
  4. Wyjmij liść laurowy i ziele angielskie.

Podawanie:

  1. Nalej gorącą zupę do talerzy.
  2. Posyp posiekaną natką pietruszki.

Powiązane posty