Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Karkówka po zbójnicku

Pyszna karkówka po zbójnicku

Pyszne, soczyste i wyjątkowo miękkie mięso, które wręcz rozpływa się w ustach. Smak karkówki po zbójnicku znakomicie podkreślają liczne warzywa. Ten prosty do przygotowania przepis znakomicie sprawdzi się na imprezy, a także jako zwyczajny domowy obiad.

Składniki na karkówkę:
– Karkówka (6 plastrów)
– Cebula (2 sztuki)
– Papryka zielona (1 sztuka)
– Papryka czerwona (1 sztuka)
– Papryka żółta (1 sztuka)
– Pieczarka (6 sztuk)
– Ogórek konserwowy (3 sztuki)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)
– Słodka papryka w proszku (szczypta)
– Smalec (do smażenia)

Składniki na sos:
– Koncentrat pomidorowy (2 łyżki)
– Musztarda (2 łyżki)
– Woda (¾ szklanki)
– Ketchup (½ szklanki)
– Czosnek (4 ząbki)
– Cukier (1 łyżeczka)

Przygotowanie:
Na początek dokładnie płuczemy i obieramy warzywa. Następnie paprykę kroimy w kostkę (nie za małą), ogórki w półsłupki, pieczarki w paski, a cebulę w piórka. W drugiej kolejności zajmujemy się mięsem. Plastry karkówki z obu stron rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy je solą, pieprzem oraz słodką papryką w proszku.
Do miski wsypujemy wszystkie składniki na sos, a całość mieszamy do momentu ich dokładnego połączenia. Teraz przechodzimy do kuchenki, gdzie na patelni rozpuszczamy smalec, a na rozgrzany tłuszcz układamy plastry karkówki. Smażymy do momentu przyrumienienia się mięsa z obu stron.
Następnie 3 plastry usmażonej karkówki układamy na dnie naczynia żaroodpornego i zasypujemy połową przygotowanych wcześniej warzyw. Na nich kładziemy kolejne 3 plastry karkówki i ponownie przysypujemy resztą warzyw. Całość zalewamy przyszykowanym sosem.
Naczynie z karkówką po zbójnicku odkładamy na bok, żeby smaki dokładnie się przeniknęły. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 oC. (grzanie góra-dół) i wstawiamy do środka naczynie żaroodporne z mięsem. Potrawę pieczemy pod przykryciem przez ok. 2 godziny.

Powiązane posty