To, że danie jest proste w przygotowaniu, nie znaczy, że potrawa nie będzie zadowalająca smakowo. Wzorcowym przykładem może być jajko osadzone na kaszy gryczanej. Taki posiłek zapewni nam odpowiednią ilość białka, witamin i węglowodanów, a także zdrowych tłuszczy.
Składniki:
- 2 jajka
- 100 g kaszy gryczanej
- 2 łyżki masła
- 1 średnia marchew
- 1 papryka czerwona
- garść pieczarek
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz:
Sposób przygotowania:
Najpierw trzeba ugotować kaszę. Zazwyczaj trwa to 17 minut. Informacja dotycząca czasu gotowania jest zawsze umieszczona na opakowaniu.
Po drugie musimy przygotować warzywa. Kroimy je w kostkę, a następnie podduszamy w garnku z wodą, wcześniej dodając do nich trochę masła. Gdy warzywa zmiękną, przekładamy je razem z kaszą na patelnię.
Wszystko razem musimy wymieszać i doprawić. Poza solą, pieprzem i organo możemy dorzucić jeszcze inne zioła wedle uznania. Sprawdzą się zioła prowansalskie, a także pieprz ziołowy. Na koniec danie wystarczy posypać szczypiorkiem i można podawać.