Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sadzone jajka na kaszy gryczanej 

jajka na kaszy

To, że danie jest proste w przygotowaniu, nie znaczy, że potrawa nie będzie zadowalająca smakowo. Wzorcowym przykładem może być jajko osadzone na kaszy gryczanej. Taki posiłek zapewni nam odpowiednią ilość białka, witamin i węglowodanów, a także zdrowych tłuszczy. 

Składniki: 

  • 2 jajka 
  • 100 g kaszy gryczanej 
  • 2 łyżki masła 
  • 1 średnia marchew 
  • 1 papryka czerwona 
  • garść pieczarek 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 
  • 1 łyżeczka oregano 
  • sól i pieprz: 

Sposób przygotowania:

Najpierw trzeba ugotować kaszę. Zazwyczaj trwa to 17 minut. Informacja dotycząca czasu gotowania jest zawsze umieszczona na opakowaniu. 

Po drugie musimy przygotować warzywa. Kroimy je w kostkę, a następnie podduszamy w garnku z wodą, wcześniej dodając do nich trochę masła. Gdy warzywa zmiękną, przekładamy je razem z kaszą na patelnię. 

Wszystko razem musimy wymieszać i doprawić. Poza solą, pieprzem i organo możemy dorzucić jeszcze inne zioła wedle uznania. Sprawdzą się zioła prowansalskie, a także pieprz ziołowy. Na koniec danie wystarczy posypać szczypiorkiem i można podawać. 

Powiązane posty