Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pierogi ze szpinakiem 

pierogi na talerzu

Pierogi to co prawda tradycyjna potrawa typowo polska, ale jak się okazuje, występują one pod najróżniejszymi postaciami w zasadzie pod każdą szerokością geograficzną. Ciekawą alternatywą dla pierogów ruskich lub z kapustą i grzybami mogą być pierogi ze szpinakiem i serem feta. 

Składniki: 

  • 300 g mąki pszennej 
  • bulion warzywny 
  • 1 jajko 
  • sól 
  • szpinak 
  • 200 gr sera feta 
  • 3 cebule szalotki 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka masła 

Sposób przygotowania: 

W pierwszej kolejności musimy wymieszać mąkę z ciepłą wodą, jajkiem i solą. Najlepiej zrobi to mikser. Potem wyrabiamy ręcznie ciasto pierogowe. Gdy to zrobimy, wstawiamy je na 20 minut do lodówki. 

Szpinak należy oczyścić, chyba że jest gotowy do użycia już kupiony w opakowaniu. Czosnek i cebule kroimy w drobną kostkę. Następnie smażymy je na patelni. Po jakimś czasie dorzucamy szpinak i kostkę bulionu. Wszystko razem smażymy mniej więcej przez kilka minut, aż składniki się połączą.  

Szpinak przekładamy do miski i mieszamy z serem feta. Taki farsz wstawiamy do lodówki na 20 minut. 

Teraz bierzemy się za ciasto pierogowe. Należy je wałkować na cienkie placki. Następnie wycinamy okrągłe kształty, wykorzystując na przykład szklankę lub kubek. Pozostaje włożyć farsz do środka i zawijać tak jak tradycyjne pierogi. 

Następnie gotujemy wodę. Wrzątek solimy i wrzucamy pierogi. Zaczynamy wyciągać, gdy już wypływają. 

Powiązane posty