Kasze coraz częściej pojawiają się na polskich stołach, co jest zdaniem dietetyków bardzo pozytywną zmianą. Wielu specjalistów od żywienia uważa, że są nawet zdrowsze od ryżu. Częściej też na półkach sklepowych możemy znaleźć kaszotto w różnych wariantach, ale przecież można je też przyrządzić w domowym zaciszu.
Składniki:
- 300 g w kaszy pęczak
- bulion warzywny
- 4 buraki średniej wielkości
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- mieszanka ziół i przypraw z organu
- świeży imbir
- natka pietruszki
- kostka sera feta
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Buraki należy dokładnie umyć. Bierzemy dwa i skrapiamy olejem. Zawijamy je szczelnie w folię aluminiową, a następnie pieczemy w 190 stopniach przez 50 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy są miękkie. Można to zrobić, nakłuwając je wykałaczką. Jeżeli wymagają jeszcze pieczenia, zostawiamy je w piekarniku na następne 15 minut. Gdy się upieką, powinny się ostudzić.
Kolejne 2 buraki obieramy i wyciskamy z nich sok, wykorzystując sokowirówkę.
Kaszę gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta z dodatkiem bulionu warzywnego. Następnie odcedzamy ją i odstawiamy.
Gdy buraki się upieką, kroimy je w kostkę.
Teraz należy posiekać natkę pietruszki, a ser feta rozkruszyć i włożyć do osobnej miski. Czosnek, imbir i cebulę obieramy i drobno kroimy. Należy je usmażyć na dużej patelni, a jak już zaczną się rumienić, to wówczas dodajemy kaszę.
Do całości wlewamy sok z buraka i dodajemy pokrojone buraki oraz przyprawę grecką. Wszystko gotujemy, aż nabierze odpowiedniej gęstości. Potem przekładamy na talerze i podajemy z serem feta. Na wierzch sypiemy natkę pietruszki.