Tofu jak się okazuje, spożywamy w Polsce coraz odważniej i chodzi nie tylko i wyłącznie o osoby, które unikają mięsa. Jeżeli będzie dobrze przyrządzone, to niesamowite przeżycia smakowe mamy gwarantowane. Przykładem są klopsy, które mogą występować w roli kotletów albo kulek do spaghetti. Mogą być także podawane po prostu jako przystawki z jakimś sosem.
Składniki:
- tofu – 1 szt (około 500 g)
- drobno pokrojona cebula – 1 i 1/2 szt.
- płatki drożdżowe – 1/2 szklanki
- płatki kukurydziane – 2,5 szklanki
- rozdrobnione orzechy włoskie lub pekan – 1 szklanka
- sól – 2 łyżeczki
- pieprz – do smaku
- czosnek granulowany – 1 łyżeczka
- pieprz cayenne – 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Najpierw musimy odcedzić tofu z wody. Następnie rozgniatamy je widelcem w misce. Teraz dodajemy cebulę, orzechy i płatki drożdżowe. Wszystkie składniki razem mieszamy.
W kolejnym etapie dodajemy potłuczone płatki kukurydziane (1/5 szklanki). Całość wzbogacamy jeszcze przyprawami i ponownie wszystko mieszamy.
Teraz będziemy przygotowywać klopsy. Potrzebne są mniej więcej 3 łyżki farszu. Z takiej ilości będziemy formować kulki. Następnie obtaczamy je w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych.
Kulki umieszczamy na natłuszczonej blaszce. Piec powinny się przez mniej więcej 40 minut. Piekarnik powinien być rozgrzany do temperatury 185°C. Klopsiki będą gotowe w momencie, gdy się zarumienią. Pamiętajmy, że czas pieczenia będzie uzależniony od tego jak bardzo farsz był wilgotny.
Gdy klopsiki będą upieczone, można je już podawać, a najlepiej będą smakować z sosem grzybowym.