Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Klopsy orzechowe z tofu

Klopsy orzechowe z tofu 

Tofu jak się okazuje, spożywamy w Polsce coraz odważniej i chodzi nie tylko i wyłącznie o osoby, które unikają mięsa. Jeżeli będzie dobrze przyrządzone, to niesamowite przeżycia smakowe mamy gwarantowane. Przykładem są klopsy, które mogą występować w roli kotletów albo kulek do spaghetti. Mogą być także podawane po prostu jako przystawki z jakimś sosem.  

Składniki: 

  • tofu – 1 szt (około 500 g) 
  • drobno pokrojona cebula – 1 i 1/2 szt. 
  • płatki drożdżowe – 1/2 szklanki 
  • płatki kukurydziane – 2,5 szklanki 
  • rozdrobnione orzechy włoskie lub pekan – 1 szklanka 
  • sól – 2 łyżeczki 
  • pieprz – do smaku 
  • czosnek granulowany – 1 łyżeczka 
  • pieprz cayenne – 1/2 łyżeczki 

Sposób przygotowania: 

Najpierw musimy odcedzić tofu z wody. Następnie rozgniatamy je widelcem w misce. Teraz dodajemy cebulę, orzechy i płatki drożdżowe. Wszystkie składniki razem mieszamy. 

W kolejnym etapie dodajemy potłuczone płatki kukurydziane (1/5 szklanki). Całość wzbogacamy jeszcze przyprawami i ponownie wszystko mieszamy. 

Teraz będziemy przygotowywać klopsy. Potrzebne są mniej więcej 3 łyżki farszu. Z takiej ilości będziemy formować kulki. Następnie obtaczamy je w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych. 

Kulki umieszczamy na natłuszczonej blaszce. Piec powinny się przez mniej więcej 40 minut. Piekarnik powinien być rozgrzany do temperatury 185°C. Klopsiki będą gotowe w momencie, gdy się zarumienią. Pamiętajmy, że czas pieczenia będzie uzależniony od tego jak bardzo farsz był wilgotny. 

Gdy klopsiki będą upieczone, można je już podawać, a najlepiej będą smakować z sosem grzybowym. 

Powiązane posty