Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kluski ziemniaczane

Pyszne kluski ziemniaczane z sosem pieczarkowym są proste w przygotowaniu i charakteryzują się wyjątkowym i niepowtarzalnym smakiem. Żeby zrobić pożywny i dobry posiłek dla całej rodziny nie trzeba spędzać całych godzin w kuchni. Wystarczy zrobić rewelacyjne kluski ziemniaczane.

Składniki:
– Ugotowane ziemniaki (1 kg)
– Skrobia ziemniaczana (1 ½ szklanki)
– Mąka pszenna tortowa (2 łyżki)
– Sól (szczypta)

Przygotowanie:
Obrane i ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do miski. Dłonią delikatnie wyrównujemy je, a następnie dzielimy na cztery równe części. ¼ ziemniaków wyciągamy na wierzch, a w ich miejsce wsypujemy skrobię ziemniaczaną w taki sposób, aby tworzyła jednej poziom z ziemniakami. Dodajemy mąkę pszenną i szczyptę soli, a następnie całość zagniatamy. Z tak przygotowanego ciasta odrywamy kawałki i formujemy z nich kulki w dłoniach. Na koniec na środku robimy delikatny dołeczek.

Kiedy wszystkie kluski ziemniaczane są już uformowane, nastawiamy wodę w garnku. Następnie wysypujemy na tackę niewielką ilość mąki i układamy na niej kluski. Wrzucamy je małymi partiami do wrzącej i osolonej wody. Gotujemy je około 3 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągamy je łyżką cedzakową na talerz i podajemy do stołu. Kluski ziemniaczane najlepiej smakują z sosem pieczarkowym lub grzybowym, ale można dobierać go zgodnie z własnymi preferencjami.

Powiązane posty