Knedle są daniem bardzo popularnym i występuje w najróżniejszych wariantach. Szczególnie jednak smaczne są te, które przewidują wykorzystanie śliwek. Owoce te nadają całej potrawie wyjątkowego smaku, a więc jest to po prostu, jak to mówi wielu z nas, prawdziwe “niebo w gębie”. Danie jest smaczne i bardzo sycące.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 20 dekagramów małych dojrzałych śliwek węgierek
- 10 dekagramów mąki
- 3 łyżki masła
- 3 żółtka
- sól
- 100 g cukru
- 100 g bułki tartej
- 15 g cynamonu
Sposób przygotowania:
Ziemniaki należy ugotować w mundurkach. Następnie obieramy je i przeciskamy przez praskę.
Śliwki kroimy na pół i usuwamy pestki. Teraz należy je posypać cukrem i cynamonem. Zostawiamy je tak na 20 minut. W tym czasie będą się marynować w przyprawach.
Ciepłe ziemniaki powinny być wymieszane razem z żółtkami, mąką masłem i solą. następnie zagniatamy ciasto i lepimy wałek. Kroimy go na 20 plastrów. Najlepiej robić to na stolnicy posypanej mąką.
Teraz owoce odciskamy na sitku i dodajemy trochę bułki tartej. Dzięki temu będą bardziej zwięzłe, a to będzie ułatwiać formułowanie knedli. Następnie każdy plaster ciasta spłaszczamy dłonią. Natomiast na wierzchu kładziemy owoc. Sklejamy i formujemy okrągłe knedle.
Do osolonej gotującej się wody wrzucamy kluski, ale porcjami. Będziemy je gotować do momentu, aż będą wypływać na powierzchnię.
Na patelni rozgrzewamy masło i posypujemy cukrem oraz tartą bułką. Gdy knedle będą odsączone, obtaczamy je w tej mieszaninie i natychmiast podajemy na talerze.