Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kokosowy pudding z tapioki

Kokosowy pudding z tapioki

Pochodzący z kuchni japońskiej pyszny podwieczorek dla wegan. Bezglutenowy deser znakomicie sprawdzi się jako lekki posiłek po obiedzie, a także może z powodzeniem zastąpić kolację. Jest prosty do przygotowania i nie wymaga pieczenia.

Składniki:
– Mleko kokosowe (500 ml)
– Cukier (2 łyżki)
– Drobna tapioka (¼ szklanki)
– Kardamon (4 nasiona)
– Mango (1 sztuka)
– Syrop klonowy (2 łyżki)
– Liść mięty (do przyozdobienia)
– Świeży imbir (½ łyżeczki)
– Czarne porzeczki, jagody lub maliny (kilka sztuk)

Przygotowanie:
Mleko powoli gotujemy w garnku i dodajemy do niego tapiokę, a następnie również cukier. Całość gotujemy bez przykrycia ok. 20 minut. Tapioka musi stać się całkowicie przezroczysta. W czasie gotowania dodajemy wyłuskane ziarenka kardamonu (rozgniecione w moździerzu lub zmielone w młynku). Kiedy tapioka stanie się szklista, mleko przelewamy do szklanek. Pudding zacznie powoli gęstnieć.
W tym czasie obieramy mango i wyciągamy z niego pestkę. Owoc kroimy w drobną kostkę. Połowę kostek wkładamy do rondelka razem z imbirem i syropem klonowym. Taką mieszankę gotujemy przez ok. 10 minut. Kiedy mango zrobi się miękkie, rozdrabniamy je blenderem. Do rondelka dodajemy pozostałą część kostek mango i gotujemy przez kolejne 2 minuty. Całość, po delikatnym przestygnięciu, przekładamy na pudding w szklankach. Na wierzchu układamy wybrane owoce jagodowe i listki mięty. Pyszny deser można podać od razu lub na następny dzień. Pudding z mango należy przechowywać w lodówce.

Powiązane posty