Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kopytka na słodko

Kopytka na słodko

Kiedy masz ochotę na odrobinę słodyczy, przygotuj kopytka na słodko. Z pewnością zadowolisz tym nie tylko siebie, ale całą rodzinę!

Składniki

  • Przyprawa do placków ziemniaczanych (1 opakowanie)
  • Cukier puder (2 łyżki)
  • Jajka (2 sztuki)
  • Mleko (450 mililitrów)
  • Mąka (0.3 szklanki)
  • Cukier wanilinowy (1 łyżka)
  • Masło (2 łyżki)
  • Bułka tarta (1 łyżka)

Przygotowanie

Przyprawę mieszamy z jajkami, cukrem pudrem i mlekiem. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie podsypujemy je mąką, dzielimy na mniejsze części i formujemy charakterystyczne wałki. Następnie kroimy je w taki sposób, żeby powstały tradycyjne kopytka. Gotujemy je we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 3 minuty.

W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło z bułką tartą i cukrem waniliowym. Tak przygotowaną zasmażką polewamy wyłożone na talerz kopytka. Smacznego!

Powiązane posty