Kiedy masz ochotę na odrobinę słodyczy, przygotuj kopytka na słodko. Z pewnością zadowolisz tym nie tylko siebie, ale całą rodzinę!
Składniki
- Przyprawa do placków ziemniaczanych (1 opakowanie)
- Cukier puder (2 łyżki)
- Jajka (2 sztuki)
- Mleko (450 mililitrów)
- Mąka (0.3 szklanki)
- Cukier wanilinowy (1 łyżka)
- Masło (2 łyżki)
- Bułka tarta (1 łyżka)
Przygotowanie
Przyprawę mieszamy z jajkami, cukrem pudrem i mlekiem. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie podsypujemy je mąką, dzielimy na mniejsze części i formujemy charakterystyczne wałki. Następnie kroimy je w taki sposób, żeby powstały tradycyjne kopytka. Gotujemy je we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 3 minuty.
W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło z bułką tartą i cukrem waniliowym. Tak przygotowaną zasmażką polewamy wyłożone na talerz kopytka. Smacznego!