Kotlety z kani są wybornym wegetariańskim daniem, które cieszy się ogromną popularnością w sezonie grzybowym. Rozłożyste kapelusze grzybów potrafią zająć całą patelnię, a ich smak jest zachwycający. Kotlety z kani można z łatwością przygotować w zaledwie 10 minut. Jeśli sami zbieramy grzyby, to musimy mieć absolutną pewność, że są to kanie, a nie muchomory sromotnikowe.
Składniki:
– Kania (4 sztuki)
– Bułka tarta (150 g)
– Jajka (3 sztuki)
– Tymianek (2 gałązki)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)
– Olej (do smażenia)
Przygotowanie:
Najpierw odrywamy pieńki grzybów, a następnie na sucho czyścimy kapelusze. Możemy użyć do tego szczoteczki. Następnie odkładamy je na bok. Do osobnej miski wbijamy jajka, po czym dokładnie je roztrzepujemy. Najlepiej, jeśli użyjemy do tego ręcznej trzepaczki. Do drugiej miski wsypujemy bułkę tartą. Mieszamy ją z solą, tymiankiem i pieprzem.
Kapelusze kani panierujemy w tradycyjny sposób. Moczymy je w roztrzepanych jajkach, a później dokładnie obtaczamy w bułce tartej z dodatkiem przypraw. Następnie rozgrzewamy na patelni olej i na gorący tłuszcz układamy kapelusze. Przeważnie, szczególnie w przypadku większych grzybów, trzeba smażyć je pojedynczo. Każdy kapelusz smażymy przez ok. 3 minuty z każdej strony, aż do momentu, gdy przybierze przyjemny złocisty kolor. Tak przygotowane kotlety z kani znakomicie pasują frytki oraz kopytka. Tak przygotowany obiad można podawać przy każdej okazji.