Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zupa krem z kukurydzy 

zupa krem z kukurydzy

Krem z kukurydzy to idealna zupa, która będzie pożywna, rozgrzewająca, a jednocześnie tchnie wręcz optymizmem dzięki wspaniałej żółtawej barwie. Zupa nie jest trudna w przygotowaniu i nie wymaga dużo czasu. Wystarczy jedna godzina i już można napełniać talerze. 

Składniki: 

  • 500 gram kukurydzy konserwowej 
  • 500 mililitrów śmietanki 30% 
  • 0,5 litra mleka 3,2% 
  • 2 cebule 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 60 g masła 
  • jedna łyżka oleju 
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 
  • 1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu 
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • sól 

Sposób przygotowania: 

Siekamy cebulę i czosnek na drobne kawałki. Następnie wrzucamy warzywa do garnka z rozgrzanym olejem. Smażymy krótko na niedużym ogniu i następnie wrzucamy kukurydzę. Wszystko razem mieszamy i przyprawiamy imbirem. Teraz wlewamy część mleka i śmietankę. Jednocześnie przyprawiamy solą i białym pieprzem. Następnie gotujemy całość na wolnym ogniu. 

Kolejny etap to z blendowanie zupę tak, aby powstał gładki krem. Dodajemy kurkumę i mieszamy w celu uzyskania jednolitej barwy. Gałkę muszkatołową ścieramy na drobnych oczkach. Następnie dodajemy masło i mieszamy tak długo, aż się rozpuści. W sytuacji, gdy zupa jest zbyt gęsta, dodajemy trochę mleka i śmietanki. Jeżeli natomiast krem jest zbyt rzadki, wrzucamy więcej kukurydzy i ponownie blendujemy. 

Na wierzch można posypać posiekany szczypiorek. Będzie to idealny akcent smakowy, a także kolorystyczny. 

Powiązane posty