Do najbardziej tradycyjnych zup należy z pewnością krupnik. Gdy go jednak przygotowujemy, to najczęściej używana jest kasza orkiszowa lub pęczak. A tymczasem bardzo ciekawą opcją będzie wykorzystanie kaszy jaglanej. Dzięki temu krupnik odkryje przed nami całkiem nowe smaki.
Składniki:
- 6 szklanek bulionu warzywnego
- 100 g kaszy jaglanej
- 3 ziemniaki
- 2 młode marchewki
- 2 młode pietruszki
- 1 por (tylko biała część)
- 1/4 korzenia selera
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na początek musimy zagotować bulion warzywny. Następnie wsypujemy opłukaną kaszę jaglaną i gotujemy przez 10 minut na małym ogniu.
Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i posiekany por. Dorzucamy jeszcze startą na tarce marchewkę, pietruszkę i seler.
Całość gotujemy przez 10 minut do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Teraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki i masło. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Zupę dokładnie należy wymieszać, a następnie gotować jeszcze przez kilka minut.
Krupnik jest gotowy i może być wlewany do talerzy.