Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kurczak w kremowym sosie

Kurczak w kremowym sosie

Szukasz pomysłu na obiad? Przygotuj rozpływającego się w ustach kurczaka w sosie pomidorowo-koperkowym.

Składniki

  • 2 pojedyncze filety kurczaka
  • 2 łyżki oliwy + 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka papryki w proszku (słodkiej)
  • 150 ml wody
  • 1 łyżka sosu teriyaki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 125 ml śmietanki 30%
  • pęczek koperku (ok. 2 łyżki posiekanego)

Przygotowanie

Oczyszczonego kurczaka kroimy w mniejsze filety. Następnie odcinamy polędwiczki, a filety przecinamy wzdłuż na 2 cieńsze części. Teraz tłuczkiem rozbijamy mięso w taki sposób, żeby miało ok. 1 cm grubości. W kolejnym kroku doprawiamy je solą i pieprzem, po czym obtaczamy w mące.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i układamy na niej filety z kurczaka. Smażymy ok. 2 minut z każdej strony. Pod koniec smażenia posypujemy kurczaka papryką w proszku i dodajemy masło. Jeśli smażymy filety partiami, to przekładamy je kolejno na talerz. Paprykę i masło dodajemy pod koniec ostatniej partii, a usmażone wcześniej mięso układamy z powrotem na patelni (nawet jeśli zrobi się z tego niewielki stosik).

W osobnej misce łączymy wodę z koncentratem, sosem teriyaki, koperkiem i śmietanką. Tak przygotowanym sosem zalewamy mięso na patelni. Całość gotujemy ok. 2 minut, co chwilę przekładając mięso na inne strony. Tak przygotowane filety z kurczaka najlepiej będą się komponować z ziemniakami i mizerią.

Powiązane posty