Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kurczak z warzywami na ostro

Kurczak z warzywami na ostro

Pikantne polędwiczki z kurczaka z dodatkiem warzyw są znakomitym i prostym do przygotowania pomysłem na obiad.

Składniki

  • Kurczak polędwiczki – 100 g
  • Ziemniak – 200 g
  • Pieczarka – 80 g
  • Papryka czerwona – 0,25 sztuki
  • Cukinia – 0,25 sztuki
  • Ciecierzyca konserwowa – 50 g
  • Oliwa z oliwek – 15 g
  • Sól – 0,5 łyżeczki
  • Pieprz czarny – 0,5 łyżeczki
  • Papryka mielona słodka – 0,25 łyżeczki
  • Papryka wędzona mielona – 0,25 łyżeczki
  • Oregano suszone – 0,5 łyżeczki
  • Chili płatki – 1 szczypta
  • Natka pietruszki – 4 liście
  • Sok z cytryny – 1 łyżeczka

Przygotowanie

Pokrojone w ćwiartki ziemniaki przekładamy do miski i skrapiamy połową oliwy. Doprawiamy je solą, pieprzem, słodką papryką i połową oregano. Mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy na ok. 35 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 oC.

W tym czasie na małe kawałki kroimy resztę warzyw oraz polędwiczki z kurczaka. Przekładamy je do miski i mieszamy z pozostałymi przyprawami. Mieszamy i dokładamy do ziemniaków ok. 20 minut przed końcem pieczenia (po 15 minutach od momentu rozpoczęcia pieczenia ziemniaków.

Całość przekładamy na talerze, skrapiamy sokiem z cytryny i ozdabiamy natką pietruszki.

Powiązane posty