Pikantne polędwiczki z kurczaka z dodatkiem warzyw są znakomitym i prostym do przygotowania pomysłem na obiad.
Składniki
- Kurczak polędwiczki – 100 g
- Ziemniak – 200 g
- Pieczarka – 80 g
- Papryka czerwona – 0,25 sztuki
- Cukinia – 0,25 sztuki
- Ciecierzyca konserwowa – 50 g
- Oliwa z oliwek – 15 g
- Sól – 0,5 łyżeczki
- Pieprz czarny – 0,5 łyżeczki
- Papryka mielona słodka – 0,25 łyżeczki
- Papryka wędzona mielona – 0,25 łyżeczki
- Oregano suszone – 0,5 łyżeczki
- Chili płatki – 1 szczypta
- Natka pietruszki – 4 liście
- Sok z cytryny – 1 łyżeczka
Przygotowanie
Pokrojone w ćwiartki ziemniaki przekładamy do miski i skrapiamy połową oliwy. Doprawiamy je solą, pieprzem, słodką papryką i połową oregano. Mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy na ok. 35 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 oC.
W tym czasie na małe kawałki kroimy resztę warzyw oraz polędwiczki z kurczaka. Przekładamy je do miski i mieszamy z pozostałymi przyprawami. Mieszamy i dokładamy do ziemniaków ok. 20 minut przed końcem pieczenia (po 15 minutach od momentu rozpoczęcia pieczenia ziemniaków.
Całość przekładamy na talerze, skrapiamy sokiem z cytryny i ozdabiamy natką pietruszki.