Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kluski leniwe z serkiem wiejskim 

kluski na talerzu

Kluski leniwe, które bardzo często są także nazywane pierogami leniwymi to danie klasyczne i bardzo często przygotowywane w domach. Robi się je szybko, a składniki w nim wykorzystane są dostępne i niedrogie. Warto jednak spróbować nieco innej receptury. W tym przypadku dodamy serka wiejskiego. To może niektóre osoby zdziwić, ale ten składnik właśnie gwarantuje wyjątkowy smak. 

Składniki: 

  • 100 g mąki 
  • 2 jajka 
  • 200 g serka wiejskiego 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 

Sposób przygotowania: 

Serek wiejski musimy zmiksować razem z cukrem, cukrem z wanilią i jajkami tak, aby powstała gładka jednolita masa. 

Podczas miksowania wsypujemy mąkę. Mieszamy, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. 

Gdy już mamy gotowe ciasto, musimy uformować z niego równe wałeczki. Następnie kroimy je ukośnie na kawałki o długości około 3 cm. 

Następnie musimy zagotować wodę z solą, ale trzeba użyć dużego garnka, aby kluski miały dużo przestrzeni. Gdy woda zaczyna się gotować, wkładamy kluski partiami. Potem musimy je gotować około minuty od momentu wypłynięcia. Jednocześnie należy co jakiś czas zamieszać kluski, aby nie przywierały do dna. 

Nasze smaczne leniwe kluski wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową i bez zwłoki umieszczamy na talerzach. 

Podawać można je na przykład ze śmietaną i cukrem lub jak kto woli, jogurtem naturalnym. 

Powiązane posty