Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Łosoś Tikka Masala 

kawałki łososia

Zwykle kuchnia indyjska kojarzy nam się z daniami tylko i wyłącznie roślinnymi. Dlatego uwielbiana jest przez wegetarian. Tymczasem przepisy indyjskie przewidują także wykorzystanie mięso ryb. Przykładem jest właśnie ta smakowita receptura z łososiem. 

Składniki: 

  • 800 g łososia (waga ze skórą) 
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki soku z limonki + 1 łyżeczka startej skórki 
  • 2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki 
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 

Sos Miętowy:

  • pęczek mięty 
  • mały ząbek czosnku 
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 

Sposób przygotowania: 

Rybę należy opłukać, osuszyć, a następnie położyć na desce skórką do dołu. Łososia kroimy na kawałki w kształcie kwadratów wielkości około 3 cm. Potem nożem odcinamy mięso od skórki. 

Do rozdrabniacza wrzucamy ząbki czosnku, skórkę z limonki oraz sok, imbir, mieloną paprykę i kumin. Dodajemy jeszcze sól, olej i garam masalę. Całość miksujemy tak, aby powstała pasta, a potem mieszamy z jogurtem. 

Następnie marynatą musimy wysmarować łososia i odstawić. Ryba potrzebuje czasu do za marynowania. Może to być 1 godzina na blacie kuchennym, a najlepiej jeżeli będzie to kilka godzin w lodówce. 

Łososia układamy na blasze do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 210°C. Pieczemy przez około 10 minut. Czas jest krótki, ponieważ łosoś to bardzo delikatna ryba. 

Równolegle przygotowujemy sos miętowy. Bierzemy listki mięty i miksujemy razem z ząbkiem czosnku. Pozostaje wymieszać całość z jogurtem. 

Danie można podawać z ryżem, ale smakować także będzie z chlebem. 

Powiązane posty