Sałatki są do tego stopnia daniem uniwersalnym, że mogą być potrawą sycącą w zależności od składników, ale także świetną przekąską. Trudno sobie bez nich wyobrazić spotkanie przy grillu lub jakąkolwiek rodzinną uroczystość. Sałatka z mozarellą jest do tego sycąca i może stanowić samodzielne danie.
Składniki:
- 200 g makaronu
- sos sałatkowy włoski
- mini kulki mozarelli
- 200 g suszonych pomidorów z kaparami w oliwie z oliwek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 50 g czarnych oliwek bez pestek
- świeża bazylia
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente. Gotowanie powinno trwać tyle czasu, ile jest wskazane na opakowaniu. Następnie odcedzamy i czekamy, aż ostygnie.
Sos przygotowujemy na bazie sosu sałatkowego zapakowania, 3 łyżek stołowych wody i 3 łyżek stołowych oliwy z oliwek.
Suszone pomidory kroimy w paski. Następnie mieszamy razem makaron, kapary, oliwki i pomidory.
Dodajemy jeszcze kulki mozzarelli, a następnie wlewamy sos. Teraz całość należy delikatnie wymieszać i podać ze świeżą bazylią.