Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Nadziewany filet z kurczaka 

filet

Mięso drobiowe jest z pewnością najbardziej popularne w Polsce. Jego uniwersalność to możliwość przygotowania najróżniejszych potraw i przystawek. Jeżeli chodzi o nadziewaną pierś z kurczaka, to idealnie będzie pasować do ziemniaków, sałatki albo ryżu. 

Składniki 

  • 4 małe pojedyncze piersi z kurczaka 
  • 150 g serka śmietankowego 
  • 1 ząbek czosnku 
  • pęczek natki pietruszki 
  • pęczek szczypiorku 
  • sól i pieprz 
  • 1 łyżka oleju 

Sposób przygotowania: 

Filet z piersi kurczaka należy najpierw naciąć w połowie grubości. Nacinamy wzdłuż, dzięki czemu tworzą się takie swoiste kieszonki. Mięso należy także z każdej strony posolić i popieprzyć. 

Farsz przygotowujemy ze szczypiorku i pietruszki. Siekamy te warzywa, a czosnek rozgniatamy i drobno kroimy. Następnie w misce musimy wymieszać serek śmietankowy z natką pietruszki czosnkiem i szczypiorkiem. 

Wkładamy farsz do mięsa i układamy je w żaroodpornym naczyniu. Skrapiamy olejem i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180°C. Mięso ma się zapiekać 35 minut. 

Powiązane posty