Wszyscy kochamy gołąbki. Okazuje się jednak, że jest wiele odmian tej popularnej potrawy. Ciekawie smakują na przykład ukraińskie gołąbki z ziemniakami. Nie dodaje się do nich mięsa, ale nie znaczy to, że nie będą wspaniale smakować. Zamiast za to do farszu dodaje się kaszę i w efekcie nadzienie jest delikatniejsze.
Składniki:
- kapusta włoska
- ziemniaki
- duża biała cebula
- czosnek
- kasza jaglana
- kasza gryczana
- ziele angielskie
- liść laurowy
- olej do smażenia
- sóll i pieprz
- bulion warzywny lub drobiowy
Sposób przygotowania:
Tak jak w przypadku przygotowywania innych gołąbków, najpierw z kapusty należy wyciąć głąb. Gotujemy wodę w dużym garnku, w którym umieścimy kapustę z wyciętym głąbem, ale ku górze. Musi się gotować mniej więcej 15 minut tak, aby liście zmiękły. Potem wyciągamy ostrożnie kapustę i czekamy, aż przestygnie. Wówczas obieramy ją z liści i przekładamy do zimnej wody.
Cebulę siekamy i smażymy na oleju. Ziemniaki natomiast po obraniu ścieramy na grubej tarce. Musimy je następnie porządnie odcisnąć, aby pozbyć się wody. W kolejnym kroku dodajemy kaszę jaglaną i gryczaną. A jeżeli upieramy się koniecznie przy mięsie, dodajemy je także po wcześniejszym zmieleniu. Dodajmy również usmażoną cebulę i jedną łyżkę bulionu. Wszystko musimy dokładnie wymieszać i doprawić pieprzem, a także solą.
Tak przygotowany farsz umieszczamy w liściach, które zwijamy tak jak klasyczne gołąbki. Te liście, które zostały i które nie będą wykorzystane lub są porwane, układamy na dnie dużego garnka. Na wierzchu natomiast dosyć ściśle układamy gołąbki.
Teraz wszystko zalewamy gorącą wodą. Powinna lekko przykrywać gołąbki. Następnie dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz bulion. Wszystko gotujemy pod przykryciem mniej więcej przez jedną godzinę. Na sam koniec doprawiamy gołąbki pieprzem i solą. Pięknie będą się prezentować na talerzu ze świeżo sparzonymi pomidorami.