Zielone ogórki z dodatkiem śmietany bardzo często są dodatkiem do kotleta schabowego. Mizeria może być jednak przyrządzona także w stylu francuskim. A to doskonała okazja, aby nieco odświeżyć swoją dietę i wzbogacić książkę kucharską.
Składniki:
- 2 świeże, zielone ogórki
- 100 ml śmietany 18% tłuszczu
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Dokładnie myjemy ogórki, a następnie obieramy je ze skórki. Kroimy na plasterki, ale starajmy się, aby były jak najcieńsze. Mogą to być również półplasterki. Można także wykorzystać tarkę z dużymi oczkami, dzięki czemu warzywo lepiej wchłonie sos.
Teraz ogórki przekładamy do sita i posypujemy solą. Należy je zostawić na mniej więcej 15 minut, aby pozbyć się wody. Mizeria dzięki temu zabiegowi będzie bardziej chrupiąca i za bardzo nie będzie rozcieńczona śmietaną.
Gdy już minie kwadrans, ogórki przekładamy do miski i dodajemy śmietanę. Teraz jednak dodajemy również musztardę francuską i to jest ten tajemniczy składnik, który sprawia, że mizeria może odkryć przed nami całkiem nowe smaki. Całość bardzo dokładnie mieszamy, a na koniec doprawiamy solą i czarnym pieprzem.