Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Francuska mizeria

mizeria

Zielone ogórki z dodatkiem śmietany bardzo często są dodatkiem do kotleta schabowego. Mizeria może być jednak przyrządzona także w stylu francuskim. A to doskonała okazja, aby nieco odświeżyć swoją dietę i wzbogacić książkę kucharską.

Składniki:

  • 2 świeże, zielone ogórki
  • 100 ml śmietany 18% tłuszczu
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania: 

Dokładnie myjemy ogórki, a następnie obieramy je ze skórki. Kroimy na plasterki, ale starajmy się, aby były jak najcieńsze. Mogą to być również półplasterki. Można także wykorzystać tarkę z dużymi oczkami, dzięki czemu warzywo lepiej wchłonie sos. 

Teraz ogórki przekładamy do sita i posypujemy solą. Należy je zostawić na mniej więcej 15 minut, aby pozbyć się wody. Mizeria dzięki temu zabiegowi będzie bardziej chrupiąca i za bardzo nie będzie rozcieńczona śmietaną. 

Gdy już minie kwadrans, ogórki przekładamy do miski i dodajemy śmietanę. Teraz jednak dodajemy również musztardę francuską i to jest ten tajemniczy składnik, który sprawia, że mizeria może odkryć przed nami całkiem nowe smaki. Całość bardzo dokładnie mieszamy, a na koniec doprawiamy solą i czarnym pieprzem. 

Powiązane posty