Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Muesli po szwajcarsku 

Muesli po szwajcarsku 

Pomimo tego, że dietetycy współcześnie opracowują coraz lepsze zestawy posiłków, to są takie potrawy, które stosuje się od pokoleń i które uchodzą za wyjątkowo zdrowe dietetyczne. Takie właśnie jest musli po szwajcarsku. Jest pyszne i przede wszystkim zdrowe. Wciąż jest to propozycja dietetyczna bardzo ceniona, pomimo tego, że przepis ma już 100 lat. 

Składniki: 

  • 6 łyżek wody 
  • 2 łyżki płatków owsianych 
  • 2 łyżki słodzonego mleka skondensowanego 
  • sok z połowy cytryn 

Dodatkowo: 

  • 2 małe jabłka 
  • 2 łyżki posiekanych orzechów 

Sposób przygotowania: 

W tym przypadku potrawę musimy przygotować trochę wcześniej. Chodzi mianowicie o płatki owsiane. Przesypujemy je do miseczki, a następnie wlewamy wodę. Całość musimy wymieszać i odstawić na całą noc. 

Gdy jest już ranek następnego dnia, do płatków wlewamy skondensowane mleko i sok z cytryny. Składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Dostępnie dodajemy starte na tarce jabłko i znów wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. 

W zasadzie poranny posiłek jest gotowy. Musli przekładamy do misek i posypujemy orzechami. 

Powiązane posty