Wyborny mus czekoladowy z dodatkiem aromatycznych przypraw korzennych – doskonały deser na każdą okazję.
Składniki
- 200 g gorzkiej czekolady lub deserowej (około 50% kakao)
- 3 łyżki stołowe wody
- 3 łyżki stołowe brandy lub likieru pomarańczowego (lub ulubionego likieru)
- 3 łyżki stołowe masła
- 4 jajka, oddzielnie żółtka i białka
- Mała szczypta soli morskiej
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej (mieszanka przypraw korzennych, np. w okresie świątecznym)
- 1/3 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
- Szczypta mielonej chili (opcjonalnie)
Przygotowanie
Przygotowanie musu czekoladowego zaczynam od rozpuszczenia czekolady na kąpieli wodnej w rondelku z grubym dnem. Dodaję wodę, brandy (lub inny likier) oraz przyprawy korzenne (przyprawę korzenną, cynamon i chili, jeśli używam). Podgrzewam na malutkim ogniu, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Po roztopieniu odstawiam rondel z ognia.
Następnie dodaję masło do roztopionej czekolady i energicznie mieszam, aż się połączą. Dodaję po jednym żółtku, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
Jajka myję i sparzam wrzątkiem, a następnie oddzielam żółtka od białek. W oddzielnej miseczce ubijam białka z solą na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier, aż piana będzie gęsta.
Ubitą pianę dodaję do masy czekoladowej partiami, bardzo delikatnie mieszając łyżką za każdym razem, aby nie zbić piany. Całość mieszam delikatnie, aby masa była jednolita.
Przekładam masę do 6 filiżanek, kieliszków lub innych naczynek, pozostawiając około 2 cm wolnego miejsca na górze. Schładzam mus w lodówce przez minimum 3 godziny lub przez całą noc. Mus można przechowywać w lodówce do 5 dni, lub zamrozić na okres do 1 miesiąca.
Przed podaniem można przygotować polewę czekoladową, rozpuszczając czekoladę z powidłami i śmietaną. Można nią polać mus czekoladowy i kontynuować schładzanie.
Przed podaniem dekoruję mus bitą śmietaną, wiórkami czekolady i posypuję dodatkową przyprawą korzenną.
Deser jest gotowy do podania i zachwyci wszystkich miłośników czekolady i przypraw korzennych.