Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Naleśniki z całym bananem

Naleśniki bananowe, screen z YouTube

Oryginalny przepis na pyszne śniadanie i słodki początek dnia. Nietypowe naleśniki z bananem dadzą Ci energię, a przy tym zachwycą wyjątkowym smakiem.

Składniki na naleśniki

  • Jajko (1 sztuka)
  • Mąka pszenna (260 g)
  • Mleko (200 ml)
  • Woda gazowana (200 ml)
  • Budyń waniliowy (1 łyżka)

Składniki na nadzienie

  • Banan (6 sztuk)
  • Masa kajmakowa (6 łyżek)
  • Serek homogenizowany waniliowy (400 g)

Przygotowanie

Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy w dużej misce. Kiedy dobrze się wymieszają, przelewamy masę partiami na rozgrzaną patelnię. Nie nalewamy zbyt dużo masy, żeby naleśniki nie wyszły za grube.

Na połówkę każdego naleśnika nakładamy serek homogenizowany i rozsmarowujemy go. Na drugiej połówce podobnie robimy z masą kajmakową i to na niej układamy obranego ze skórki banana (w całości). Jeśli się nie mieści, można go przyciąć.

Naleśnika delikatnie zawijamy od strony obu końców banana, dzięki czemu nadzienie nie wypłynie ze środka. Teraz równolegle do leżącego banana zawijamy naleśniki jak klasyczne krokiety. Tak przygotowane naleśniki z bananem są gotowe do podania.

Powiązane posty