Mango lassi to niezwykle popularny indyjski koktajl. Nic dziwnego, że jest tak chętnie pity, ponieważ jest wyjątkowo smaczny no i urzeka wspaniałym wyglądem. Zawdzięcza to pięknemu owocowi mango.
Składniki:
- 1 duże dojrzałe mango
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka syropu klonowego (jeżeli go nie mamy, może być miód)
- ½ szklanki chłodnej wody
- szczypta zmielonego karmadonu – nie trzeba go dodawać, ale warto
Sposób przygotowania:
Musimy się dobrać do miąższu tego pysznego owocu, a więc najpierw mango musi być obrane ze skórki. Wiele osób ma problem z tą czynnością. Jest wiele technik, aby zrobić to umiejętnie i szybko. Można wycinać kawałki, tnąc nożem w kierunku pestki lub po prostu odkrawać ją kawałkami. Pestka nie będzie nam potrzebna, więc można ją wyrzucić, a gładki mąż, ale bez włókien wkładamy do pojemnika blendera.
Dodajemy także pozostałe składniki, czyli wodę, syrop klonowy, jogurt, a także cukier i karmadon.
Teraz musimy wszystko miksować tak długo, aż powstanie gładki mus. Wtedy mango lassi będzie gotowe do podania i będzie można delektować się jego wspaniałym smakiem.