Pyszna kanapka prosto z Japonii. Jest to znakomity wybór dla każdego, kto lubi sushi, ale chciałby zjeść je z większą łatwością. Onigirazu to nic innego jak wyborne sushi w postaci kanapki.
Składniki
- Ryż do sushi (250 g)
- Wędzone tofu (180 g)
- Ocet ryżowy (50 ml)
- Cukier (1 łyżeczka)
- Sos sojowy (6 łyżeczek)
- Awokado (1 sztuka)
- Batat (2 sztuki)
- Nori (6 sztuk)
- Sól (szczypta)
Przygotowanie
Ryż do sushi gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie łączymy cukier, ocet ryżowy i sól. Całość dokładnie mieszamy. Niewielką część tak przygotowanej mieszanki przelewamy do ryżu, żeby stał się kleisty.
Następnie obieramy bataty, przecinamy je na pół i wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Bataty gotujemy do momentu, aż staną się miękkie (ok. 20 minut). Po tym czasie odcedzamy je i odstawiamy, żeby odrobinę przestygły.
Teraz bataty i tofu kroimy w cienkie plastry. Awokado przecinamy na pół (pamiętamy o wyciągnięciu z niego pestki), wyciągamy miąższ i również kroimy w plastry.
Następnie przechodzimy do wodorostów nori, które rozkładamy na desce (najlepiej wykorzystać specjalny bambus do zwijania sushi). Na środek każdego płata nakładamy porcję ryżu w kształcie kotleta. Następnie układamy na ryżu plastry tofu, batatu i awokado. Teraz przechodzimy do sklejania nori. Najpierw łączymy krótsze boki, a następnie dłuższe. Gotowe kanapki przekrajamy na pół i podajemy do stołu.