Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Onigirazu

Onigirazu

Znakomity pomysł na lunch, śniadanie, kolację lub zwyczajną przekąskę w ciągu dnia. Onigirazu to wyborne sushi podawane w postaci kanapki.

Składniki

  • Ryż do sushi – 250 g
  • Ocet ryżowy – 50 ml
  • Cukier – 1 łyżka
  • Sól – 0,5 łyżeczki
  • Tofu, wędzone – 180 g
  • Sos sojowy – 6 łyżeczek
  • Batat – 2 sztuki
  • Awokado – 1 sztuka
  • Nori – 6 sztuk

Przygotowanie

Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Z kolei ocet mieszamy z solą i cukrem. Pozostawiamy do momentu ich rozpuszczenia. Część tak przygotowanej mieszanki dolewamy do octu, żeby stał się odpowiednio kleisty. Następnie obieramy bataty, przecinamy na pół i gotujemy we wrzącej wodzie (ok. 20 minut). Po odcedzeniu odstawiamy na bok.

Kiedy już przestygną, bataty oraz wędzone tofu kroimy w plastry. Awokado również kroimy w ten sposób, ale najpierw wydrążamy miąższ i usuwamy z niego pestkę.

Na desce rozkładamy wodorosty nori. Na ich środku układamy uformowaną na kształt kotleta porcję ryżu. Na nim kładziemy 1 plasterek tofu, awokado i batatu. Przykrywamy drugą porcją ryżu. Zwilżamy brzegi nori i zawijamy, zaczynając od dłuższych boków. Przygotowane kanapki przecinamy na pół.

Powiązane posty