Znakomity pomysł na lunch, śniadanie, kolację lub zwyczajną przekąskę w ciągu dnia. Onigirazu to wyborne sushi podawane w postaci kanapki.
Składniki
- Ryż do sushi – 250 g
- Ocet ryżowy – 50 ml
- Cukier – 1 łyżka
- Sól – 0,5 łyżeczki
- Tofu, wędzone – 180 g
- Sos sojowy – 6 łyżeczek
- Batat – 2 sztuki
- Awokado – 1 sztuka
- Nori – 6 sztuk
Przygotowanie
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Z kolei ocet mieszamy z solą i cukrem. Pozostawiamy do momentu ich rozpuszczenia. Część tak przygotowanej mieszanki dolewamy do octu, żeby stał się odpowiednio kleisty. Następnie obieramy bataty, przecinamy na pół i gotujemy we wrzącej wodzie (ok. 20 minut). Po odcedzeniu odstawiamy na bok.
Kiedy już przestygną, bataty oraz wędzone tofu kroimy w plastry. Awokado również kroimy w ten sposób, ale najpierw wydrążamy miąższ i usuwamy z niego pestkę.
Na desce rozkładamy wodorosty nori. Na ich środku układamy uformowaną na kształt kotleta porcję ryżu. Na nim kładziemy 1 plasterek tofu, awokado i batatu. Przykrywamy drugą porcją ryżu. Zwilżamy brzegi nori i zawijamy, zaczynając od dłuższych boków. Przygotowane kanapki przecinamy na pół.