Czy można sobie wyobrazić idealną Wielkanoc bez wybornej pasty jajecznej? Z pewnością jest to trudne. Pyszna pasta jajeczna sprawdzi się jednak nie tylko w okresie świąteczny, ale również jako proste śniadanie dnia powszedniego.
Składniki
- Jajko (3 sztuki)
- Majonez (70 g)
- Papryka mielona słodka (szczypta)
- Szalotka (1 sztuka)
- Ocet (1 łyżka)
- Sól (szczypta)
- Pieprz (szczypta)
Dodatkowo
- Chleb wiejski
- Rukola (20 g)
- Sezam biały (1 łyżka)
Przygotowanie
Na początek gotujemy jajka na pół twardo (ok. 6 minut) z dodatkiem octu. Obieramy je ze skorupek i rozgniatamy widelcem. Następnie dodajemy do nich pokrojoną w kostkę szalotkę, majonez, paprykę w proszku, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy. Możemy wzbogacić przepis także o świeży szczypiorek.
Na koniec smarujemy chleb pastą jajeczną, każdą kromkę posypujemy sezamem i przyozdabiamy rukolą.