Pieczona ryba po grecku jest znakomitą alternatywą dla tradycyjnie przygotowanej ryby. Zachwyca bogactwem smaków, niepowtarzalnym aromatem i prostotą przygotowania. Jest to doskonały pomysł na 1 z 12 dań, które pojawią się na stole wigilijnym podczas Świąt Bożego Narodzenia.
Składniki
- Filet z dorsza (4 sztuki)
- Cebula (2 sztuki)
- Marchewka (2 sztuki)
- Liść laurowy (1 sztuka)
- Korzeń pietruszki (2 sztuki)
- Ziele angielskie (2 sztuki)
- Cukier (1 łyżka)
- Koncentrat pomidorowy (2 łyżeczki)
- Ocet (1 łyżka)
- Olej (1 łyżka)
- Papryka mielona słodka (½ łyżeczki)
- Woda (200 ml)
- Pieprz czarny (szczypta)
- Sól (szczypta)
Przygotowanie
Cebulę kroimy w kostkę, a marchewkę i pietruszkę obieramy. Następnie rozgrzewamy na patelni 1 łyżkę oleju, na którym szklimy cebulę (na małym ogniu). Często przy tym całość mieszamy. Teraz pietruszkę i marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Warzywa przekładamy do cebuli na patelnię. Uzupełniamy całość o słodką paprykę, cukier, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko dokładnie mieszamy, dolewamy 200 ml wody oraz 1 łyżkę octu i dusimy pod przykryciem.
Kiedy warzywa będą gotowe, ich połowę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Następnie układamy na nich filety z dorsza. Doprawiamy solą i pieprzem. Teraz nakładamy pozostałą część przygotowanych wcześniej warzyw. Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 oC na ok. 30 minut. Po tym czasie wyborna pieczona ryba po grecku jest gotowa do podania.
Alternatywą dla powyższego przepisu może być tradycyjna ryba po grecku smażona na patelni.