Jednym z bardziej popularnych polskich dań jest z pewnością placek po zbójnicku. Ten prosty przepis został stworzony zgodnie z wymogami, jakie niesie ze sobą wegetarianizm. Jak przygotować obiad? Wystarczy kilka prostych składników i chwila cierpliwości.
Składniki:
- 20 dag pieczarek
- 1 średnia cebula
- olej do smażenia
- 2 jajka
- pół szklanki napoju/mleka roślinnego
- łyżka mąki owsianej lub jaglanej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- przyprawy: oregano, rozmaryn, sól
- dodatki, tofu, twarożek, śmietana
Sposób przygotowania:
Pieczarki i cebulę należy pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i w pierwszej kolejności dusimy cebulę. Po 10 minutach dorzucamy grzyby, solimy i pieprzymy. Teraz ponownie dusimy składniki przez 10 minut, a następnie zestawiamy patelnię z palnika.
Jajka roztrzepujemy w misce razem z połową szklanki mleka roślinnego (wolny rodzaj).
Następnie łyżkę mąki owsianej albo jaglanej przesiewamy i dodajemy rozmaryn, oregano, sól, a także łyżeczkę sody oczyszczonej.
Należy teraz połączyć ze sobą składniki mokre i suche, a potem dodać grzyby i wszystko razem wymieszać.
Taką masę wlewamy na patelnię i smażymy na maśle na średnim ogniu. Placek trzymamy pod przykryciem, aż górna jego część przystanie się rozlewać. W tym momencie odwracamy placek i smażymy przez mniej więcej 5 minut.
Podajemy z dodatkami takimi jak szczypiorek ze śmietaną lub na przykład wędzone tofu.