Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Placek po Zbójnicku w stylu wegetariańskim 

placek

Jednym z bardziej popularnych polskich dań jest z pewnością placek po zbójnicku. W wersji tradycyjnej przygotowuje się go oczywiście ze startych ziemniaków. Na fali popularności dań wegetariańskich występuje jednak także w tym stylu. Na pewno przypadnie do gustu osobom, które preferują lżejsze dania. 

Składniki: 

  • 20 dag pieczarek 
  • 1 średnia cebula 
  • olej do smażenia 
  • 2 jajka 
  • pół szklanki napoju/mleka roślinnego 
  • łyżka mąki owsianej lub jaglanej 
  • łyżeczka sody oczyszczonej 
  • przyprawy: oregano, rozmaryn, sól 
  • dodatki, tofu, twarożek, śmietana 

Sposób przygotowania: 

Pieczarki i cebulę należy pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i w pierwszej kolejności dusimy cebulę. Po 10 minutach dorzucamy grzyby, solimy i pieprzymy. Teraz ponownie dusimy składniki przez 10 minut, a następnie zestawiamy patelnię z palnika. 

Jajka roztrzepujemy w misce razem z połową szklanki mleka roślinnego (wolny rodzaj). 

Następnie łyżkę mąki owsianej albo jaglanej przesiewamy i dodajemy rozmaryn, oregano, sól, a także łyżeczkę sody oczyszczonej.

Należy teraz połączyć ze sobą składniki mokre i suche, a potem dodać grzyby i wszystko razem wymieszać. 

Taką masę wlewamy na patelnię i smażymy na maśle na średnim ogniu. Placek trzymamy pod przykryciem, aż górna jego część przystanie się rozlewać. W tym momencie odwracamy placek i smażymy przez mniej więcej 5 minut. 

Podajemy z dodatkami takimi jak szczypiorek ze śmietaną lub na przykład wędzone tofu. 

Powiązane posty