Placki z cukinii są łatwe do przygotowania, a cały proces zajmuje niecałe 1,5 godziny. Składniki do przygotowania obiadu można znaleźć w dowolnym sklepie spożywczym. To sezonowe danie znakomicie sprawdzi się w czasie letnich upałów, a przy tym nie obciąży układu pokarmowego. Jest to doskonała alternatywa dla popularnych placków ziemniaczanych, którą dodatkowo warto przyozdobić posiekanym szczypiorkiem.
Potrzebne składniki:
– Cukinia (500 g)
– Czosnek (2 ząbki)
– Oliwa z Oliwek (1 łyżka)
– Cebula (1 sztuka)
– Boczek wędzony (5 plastrów)
– Twaróg półtłusty (200 g)
– Ser feta (200 g)
– Parmezan (3 łyżki- Jajko (6 sztuk)
– Jogurt naturalny (odrobina)
– Szczypiorek (odrobina)
– Mąka (150 g)
– Sól (szczypta)
– Pieprz czarny (szczypta)
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności rozgrzewamy piekarnik do 180 oC. W tym czasie trzeba posiekać cebulę, boczek i czosnek, całość wyłożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć przez 5 minut. Boczek powinien przybrać postać złocistych skwarków. Następnie patelnię zdejmujemy z ognia i stawiamy na uboczu.
Teraz przychodzi pora, żeby zetrzeć cukinię na grubych oczkach i wymieszać ją z parmezanem, fetą, twarogiem i szczypiorkiem. Całość można doprawić solą i pieprzem zgodnie z własnymi preferencjami.
W oddzielnej misce mieszamy jajka z mąką, a powstałą w ten sposób zaprawę dodajemy do masy uprzednio zrobionej masy cukiniowej. Ponownie dokładnie ją mieszamy i przekładamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Naczynie wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 45 minut.
Tak przygotowane placki z cukinii są gotowe do podania. Można dodatkowo przyozdobić je odrobiną posiekanego szczypiorku