Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Dorsz z sosem groszkowym

Dorsz w sosie groszkowym na talerzu, screen z YouTube

Odpowiednio przygotowany sos groszkowy znakomicie podkreśla delikatny smak dorsza. Szybki przepis kulinarny na znakomity posiłek!

Składniki na rybę

  • Filet z dorsza (600 g)
  • Liść laurowy (3 sztuki)
  • Ziele angielskie (3 sztuki)
  • Pieprz czarny ziarnisty (12 sztuk)
  • Wino białe (150 ml)
  • Sól (szczypta)

Składniki na sos groszkowy

  • Groszek konserwowy (400 g)
  • Świeża mięta (2 g)
  • Świeży koperek (12 g)
  • Cebula (1 sztuka)
  • Oliwki zielone (24 g)
  • Śmietana 12% (100 ml)
  • Czosnek (1 ząbek)
  • Oliwa z oliwek (50 ml)
  • Pieprz czarny (szczypta)

Przygotowanie

Na początku dzielimy dorsza na części i starannie oczyszczamy go z ości. Następnie wlewamy do garnka ok. 1 l wody, dodajemy do niej liść laurowy, pieprz i ziele angielskie. Całość gotujemy ok. 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy ogień, dosypujemy szczyptę soli, wlewamy białe wino i nakładamy rybę (skórą do góry). Gotujemy wywar przez ok. 8 minut.

W tym czasie kroimy cebulę w pióra, a ząbek czosnku drobno siekamy. Cebulę szklimy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodajemy do niej posiekany czosnek, a także odcedzony groszek i pokrojone w krążki oliwki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy wszystko przez 2 minut na małym ogniu.

Teraz siekamy miętę i koperek. Na patelnię nalewamy śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy. Staramy się przy tym częściowo rozgnieść groszek. Tak przygotowany sos przekładamy na talerz, a na wierzchu układamy ugotowaną rybę.

Powiązane posty