Odpowiednio przygotowany sos groszkowy znakomicie podkreśla delikatny smak dorsza. Szybki przepis kulinarny na znakomity posiłek!
Składniki na rybę
- Filet z dorsza (600 g)
- Liść laurowy (3 sztuki)
- Ziele angielskie (3 sztuki)
- Pieprz czarny ziarnisty (12 sztuk)
- Wino białe (150 ml)
- Sól (szczypta)
Składniki na sos groszkowy
- Groszek konserwowy (400 g)
- Świeża mięta (2 g)
- Świeży koperek (12 g)
- Cebula (1 sztuka)
- Oliwki zielone (24 g)
- Śmietana 12% (100 ml)
- Czosnek (1 ząbek)
- Oliwa z oliwek (50 ml)
- Pieprz czarny (szczypta)
Przygotowanie
Na początku dzielimy dorsza na części i starannie oczyszczamy go z ości. Następnie wlewamy do garnka ok. 1 l wody, dodajemy do niej liść laurowy, pieprz i ziele angielskie. Całość gotujemy ok. 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy ogień, dosypujemy szczyptę soli, wlewamy białe wino i nakładamy rybę (skórą do góry). Gotujemy wywar przez ok. 8 minut.
W tym czasie kroimy cebulę w pióra, a ząbek czosnku drobno siekamy. Cebulę szklimy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodajemy do niej posiekany czosnek, a także odcedzony groszek i pokrojone w krążki oliwki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy wszystko przez 2 minut na małym ogniu.
Teraz siekamy miętę i koperek. Na patelnię nalewamy śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy. Staramy się przy tym częściowo rozgnieść groszek. Tak przygotowany sos przekładamy na talerz, a na wierzchu układamy ugotowaną rybę.