Znakomity anyżowy alkohol, który cieszy się wielką popularnością w Libii. Jest wyjątkowo aromatyczny, ale również bardzo mocny. Jego przygotowanie jest bardzo proste, chociaż wymaga nieco cierpliwości. Przygotowane składniki muszą odstać ponad 2 tygodnie, zanim arak będzie gotowy do podania.
Składniki
- Cukier (500 g)
- Wódka (3 l)
- Rodzynki (500 g)
- Anyż (30 g)
Przygotowanie
W pierwszej kolejności bardzo drobno kroimy rodzynki, dzięki czemu wypuszczą więcej swojego aromatu. Następnie przekładamy je do garnka i zasypujemy cukrem. Całość zalewamy ok. 2,5 l wody, a na koniec dodajemy 30 g anyżu. Tak przygotowane składniki gotujemy na średnim ogniu przez ok. 1 godzinę.
Po tym czasie przecedzamy sok, żeby pozbyć się rodzynek. Sok można od razu przelać do większego naczynia i wymieszać go z 3 litrami wybranej wódki. Następnie alkohol przelewamy do słoika (najlepiej o objętości 5 litrów). Teraz odstawiamy go w suche i zaciemnione miejsce na 3 dni. Na koniec przelewamy arak do szklanych butelek (szczelnie zamykanych) i ponownie odstawiamy, ale tym razem na 14 dni. Po tym czasie aromatyczny alkohol jest gotowy do spożycia.