Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Dorsz w panierce z frytkami z warzyw

Dorsz w panierce z frytkami z warzyw, screen z Youtube

Pomysł na obiad, który można przygotować łatwo i dość szybko. Pożywny posiłek o niezwykle bogatym aromacie, a w dodatku dostarczający do organizmu wiele witamin i składników odżywczych.

Składniki na dorsza w panierce

  • Filet z dorsza (2 sztuki)
  • Jajko (1 sztuka)
  • Bułka tarta (200 g)
  • Płatki owsiane (2 łyżki)
  • Świeży koperek (1 łyżka)

Składniki na frytki z warzyw

  • Cukinia (1 sztuka)
  • Marchewka (1 sztuka)
  • Korzeń pietruszki (2 sztuki)
  • Oliwa z oliwek (3 łyżki)
  • Parmezan tarty (3 łyżki)
  • Papryka mielona słodka (¼ łyżeczki)
  • Bazylia suszona (¼ łyżeczki)
  • Oregano suszone (¼ łyżeczki)

Składniki na sos avomayo

  • Awokado (1 sztuka)
  • Ogórek kiszony (2 sztuki)
  • Jogurt grecki (120 g)
  • Pieprz (szczypta)

Przygotowanie

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180 oC. Następnie obieramy marchewkę, cukinię i pietruszkę, po czym kroimy je w grube słupki. W osobnej misce łączymy bazylię, oregano i słodką paprykę. Dodajemy do nich oliwę z oliwek oraz starty na małych oczkach parmezan. Całość dokładnie mieszamy. Sos łączymy z pokrojonymi w słupki warzywami i ponownie mieszamy. Tak przygotowane warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut.

W tym czasie miksujemy płatki owsiane z koperkiem i bułką tartą. Mieszankę wysypujemy na talerz. Przechodzimy do dorsza, którego myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Delikatnie posypujemy go z obu stron pieprzem, a każdy kawałek obtaczamy w roztrzepanym jajku i zmiksowanej przed chwilą bułce tartej. Rybę układamy w piekarniku obok frytek. Pieczemy przez ok. 10 minut.

W tym czasie zdążymy przygotować sos avamayo. Awokado przecinamy na pół (wzdłuż). Wyjmujemy pestkę, a miąższ oddzielamy od skórki i przekładamy go do misy blendera. Dodajemy do niego jogurt i blendujemy do momentu uzyskania gładkie masy. Sos przekładamy do miski. Dodajemy do niego kiszonego ogórka pokrojonego w drobną kostkę, doprawiamy pieprzem i mieszamy. Tak przygotowany obiad jest gotowy do podania.

Powiązane posty