Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Jajka faszerowane na sylwestra

jajka faszerowane pistacjami i awokado, screen z YouTube

Zbliża się Sylwester, a więc czas pomyśleć o znakomitych przekąskach, które doskonale wpasują się w ten wyjątkowy wieczór. Ich przygotowanie jest proste i nie zajmuje wiele czasu. Można przy tym mieć pewność, że smak faszerowanych jajek zachwyci wszystkich gości.

Składniki

  • Jajka (6 sztuk)
  • Czarne oliwki (10 sztuk)
  • Awokado (1 sztuka)
  • Czosnek (2 ząbki)
  • Limonka (1 sztuka)
  • Majonez (2 łyżki)
  • Natka pietruszki (½ pęczka)
  • Szczypiorek (½ pęczka)
  • Orzechy pistacjowe (garść)
  • Kozi ser twardy (odrobina)
  • Sól (szczypta)
  • Pieprz (szczypta)
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie

Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo (od 8 do 10 minut). Następnie obieramy je ze skorupek. Każdej jako przecinamy na pół i usuwamy żółtko (przekładamy je do osobnej miski). Do żółtek dodajemy obrane awokado (pamiętamy o usunięciu pestek!) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie mieszamy i rozgniatamy. Najwygodniej będzie użyć do tego widelca.

Do farszu dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek, po czym doprawiamy pieprzem i solą. Teraz dodajemy również sok z limonki, majonez, kozi ser starty na drobnych oczkach tarki oraz pokrojone oliwki. Pistacje rozgniatamy w moździerzu i również przekładamy do miski z farszem. Wszystko dokładnie mieszamy.

Na koniec pozostaje przełożyć farsz na wgłębienia w połówkach jajek, a całość ułożyć na talerzu. Żeby uzyskać lepszy efekt końcowy, możemy również całość przyozdobić szczypiorkiem, majonezem i kawałkami pistacji. Faszerowane jajka delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek i podajemy do stołu.

Powiązane posty