Chociaż frytki najczęściej kojarzą się z ziemniakami, to równie pyszne danie można zrobić z batatów, a także właśnie z dyni. Wykonany w ten sposób posiłek jest wyjątkowo chrupiący i ma niepowtarzalny smak. Może być traktowany jako dodatek do obiadu lub osobna przekąska. Przepis na frytki z dyni sprawdzi się na co dzień, ale jest szczególnie interesujący w kontekście Halloween.
Składniki:
– Dynia Hokkaido lub piżmowa (1,1 kg)
– Skrobia ziemniaczana (1 łyżka)
– Oliwa z oliwek (4 łyżki)
– Oregano (1 łyżeczka)
– Słodka papryka w proszku (1 łyżeczka)
– Czosnek w proszku (½ łyżeczki)
– Ostra papryka w proszku (szczypta)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)
– Sos majonezowy lub jogurtowy (jako dodatek)
Przygotowanie:
Dynię dokładnie myjemy i suszymy, a następnie kroimy na pół. Ze środka usuwamy gniazdo nasienne. Należy również pamiętać, że dynię piżmową powinniśmy obrać ze skórki. W przypadku dyni Hokkaido nie ma takiej potrzeby. Następnie obie połówki dyni kroimy w taki sposób, aby powstał tradycyjny kształt frytek. Tak przygotowane frytki z dyni płuczemy zimną wodą, a następnie zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok. 1 godzinę.
Po upływie tego czasu odlewamy wodę, a frytki przekładamy na ręcznik papierowy i osuszamy je. W tym momencie włączamy piekarnik i rozgrzewamy go do 200 oC z grzaniem góra-dół. Zanim się rozgrzeje przekładamy frytki do szerokiego naczynia, do którego dodajemy również oliwę i dokładnie mieszamy. W osobnej misce umieszczamy wszystkie przyprawy oraz łyżkę skrobi ziemniaczanej. Całość również dokładnie mieszamy, a tak przygotowaną mieszanką równomiernie posypujemy frytki.
Na koniec frytki z dyni przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i umieszczamy ją w piekarniku na ok. 30 minut. Jeśli chcemy, żeby frytki były bardziej chrupiące, to po ok. 20 minutach możemy zmienić opcję grzania na grill i przetrzymać je jeszcze 10 minut. Tak przygotowane frytki z dyni są gotowe do podania. Opcjonalnie można jeszcze przyozdobić je pietruszką lub wybranym sosem.