Wegańskie frytki z tofu są znakomitym pomysłem na oryginalny posiłek lub dodatek do obiadu. Sprawdzą się jako uzupełnienie dania głównego oraz jako samodzielna lekka kolacja. Ich przygotowanie jest proste, a wyjątkowy aromat urzeknie każdego smakosza.
Składniki
- Naturalne tofu (1 kostka)
- Przyprawa do kurczaka (1 łyżeczka)
- Wędzona papryka (1 łyżeczka)
- Sól (szczypta)
- Oliwa (1 łyżka)
Przygotowanie
Na początek kroimy tofu w charakterystyczne słupki, takie jak tradycyjne frytki. Całość równomiernie posypujemy wszystkimi przyprawami. Staramy się, żeby w żadnym miejscu nie było zbyt mało lub zbyt dużo przypraw, ponieważ mogłoby to zaburzyć smak.
Następnie rozgrzewamy oliwę na patelni. Kiedy będzie już gorąca, przekładamy na nią przygotowane wcześniej frytki. Smażymy je do momentu zarumienienia. W tym czasie powinny stać się delikatne i chrupiące. Na koniec wystarczy zdjąć je z patelni i przełożyć na talerz. Frytki z tofu można podawać z dowolnym sosem, zgodnie z własnymi preferencjami.