Klasyczne krokiety z wyjątkowym nadzieniem z aromatycznej szynki serrano. Jest to idealny pomysł na prosty obiad czy przekąskę imprezową. Przepis kulinarny na croquetas z szynką serrano sprawdzi się przy każdej okazji.
Składniki
- Szynka serrano (4 plastry)
- Jajko (1 sztuka)
- Oliwa z oliwek (3 łyżki)
- Mąka pszenna (4 łyżki)
- Mleko (300 ml)
- Bułka tarta (80 g)
- Olej słonecznikowy (500 ml)
- Gałka muszkatołowa (szczypta)
Przygotowanie
Na początek kroimy szynkę w drobną kostkę, a na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Na rozgrzany tłuszcz przekładamy pokrojoną szynkę i doprawiamy ją gałką muszkatołową. Całość smażymy przez chwilę na małym ogniu. Nie możemy dopuścić do tego, żeby szynka stała się chrupiąca.
Do delikatnie podsmażonej szynki dosypujemy mąkę i całość mieszamy dokładnie. Po kilku minutach dolewamy na patelnię mleka i cały czas mieszamy. Naszym celem jest doprowadzenie do powstania gęstego beszamelu zbliżonego swoją konsystencją do pasty. Tak przygotowaną masę odkładamy na talerz i rozprowadzamy po nim, żeby szybko wystygła. Następnie przykrywamy ją folią spożywczą. Po osiągnięciu przez masę temperatury pokojowej, przekładamy talerz do lodówki na ok. 20 minut.
Po tym czasie bierzemy masę i kroimy ją na 8 równych części. Swoje dłonie nacieramy oliwą i formujemy z nich „walce”. Każdy tak powstały krokiet obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Na koniec w garnku rozgrzewamy olej, a kiedy będzie wystarczająco gorący, smażymy w nim krokiety, aż osiągnął złocisty kolor z każdej strony.