Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pieczone kotlety mielone

kotlety mielone na dwóch osobnych talerzach, screen z YouTube

Zdrowsza wersja tradycyjnego kotleta mielonego z mniejszą ilością soli. Pieczone mięso jest pełnowartościowym obiadem dla całej rodziny, a jednocześnie pierwszym krokiem do wprowadzenia zdrowszych nawyków żywieniowych.

Składniki

  • Mięso indycze mielone (300 g)
  • Marchewka (100 g)
  • Kasza jęczmienna (40 g)
  • Czosnek (1 ząbek)
  • Cebula (1 sztuka)
  • Musztarda (½ łyżeczki)
  • Natka pietruszki (2 łyżki)
  • Majeranek suszony (1 łyżeczka)
  • Lubczyk świeży (1 łyżeczka)
  • Pieprz (szczypta)

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 180 oC, a kaszę jęczmienną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (z odrobiną soli).

Drobno siekamy pietruszkę, czosnek, cebulę i lubczyk. Wszystko mieszamy w misce razem z mielonym mięsem, a na koniec doprawiamy mięsem. Dodajemy również ugotowaną kaszę, marchewkę (startą na drobnych oczkach tarki), musztardę i majeranek. Mięso ponownie dokładnie mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę. Następnie odrywamy z niej po kawałku mięsa i formujemy kotlety mielone.

Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut. Po tym czasie pyszne kotlety mielone są gotowe do podania.

Powiązane posty