Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Przyprawa piernikowa

Przyprawa piernikowa i gorąca czekolada, screen z YouTube

Czym są Święta Bożego Narodzenia bez wyjątkowego aromatu korzennych przypraw? Na szczęście przepis na przyprawę piernikową jest wyjątkowo prosty i wymaga zaledwie kilku chwil spędzonych w kuchni.

Składniki

  • Gałka muszkatołowa (5 g)
  • Ziele angielskie mielone (3 g)
  • Anyż gwiazdki (2 sztuki)
  • Cynamon (2 łyżeczki)
  • Goździki (1 łyżeczka)
  • Pieprz czarny (6 ziarenek)
  • Imbir mielony (2 łyżeczki)
  • Wanilia (1 laska)

Przygotowanie

Na początek wyciągamy nasionka z gwiazdek anyżu. Umieszczamy je w moździerzu lub młynku do mielenia. Dodajemy do nich również pieprz, goździki i ziele angielskie. Następnie ścieramy gałkę muszkatołową na drobnych oczkach tarki – je również przekładamy do moździerza. Laskę cynamonu przecinamy na pół i wyjmujemy z niej nasionka.

Wszystko (poza imbirem) dodajemy do moździerza i dokładnie mieszamy do momentu, aż połączą się składniki i stworzą jednolitą przyprawę. Na koniec dosypujemy jedynie imbir i dokładnie mieszamy przyprawę piernikową. Teraz wystarczy przełożyć ją do zamykanego słoiczka i wykorzystać przy każdej nadarzającej się okazji.

Powiązane posty