Czym są Święta Bożego Narodzenia bez wyjątkowego aromatu korzennych przypraw? Na szczęście przepis na przyprawę piernikową jest wyjątkowo prosty i wymaga zaledwie kilku chwil spędzonych w kuchni.
Składniki
- Gałka muszkatołowa (5 g)
- Ziele angielskie mielone (3 g)
- Anyż gwiazdki (2 sztuki)
- Cynamon (2 łyżeczki)
- Goździki (1 łyżeczka)
- Pieprz czarny (6 ziarenek)
- Imbir mielony (2 łyżeczki)
- Wanilia (1 laska)
Przygotowanie
Na początek wyciągamy nasionka z gwiazdek anyżu. Umieszczamy je w moździerzu lub młynku do mielenia. Dodajemy do nich również pieprz, goździki i ziele angielskie. Następnie ścieramy gałkę muszkatołową na drobnych oczkach tarki – je również przekładamy do moździerza. Laskę cynamonu przecinamy na pół i wyjmujemy z niej nasionka.
Wszystko (poza imbirem) dodajemy do moździerza i dokładnie mieszamy do momentu, aż połączą się składniki i stworzą jednolitą przyprawę. Na koniec dosypujemy jedynie imbir i dokładnie mieszamy przyprawę piernikową. Teraz wystarczy przełożyć ją do zamykanego słoiczka i wykorzystać przy każdej nadarzającej się okazji.